Les noves normatives generals de seguretat de la UE

Jul 16, 2024Por Christian Gamboa
Christian Gamboa

A partir de juliol de 2024, tots els camions nous venuts a la Unió Europea hauran de complir amb les actualitzacions de les Normatives Generals de Seguretat (GSR). Aquestes normatives s'han actualitzat per incorporar innovacions en seguretat automotriu que poden ajudar a reduir els accidents causats per errors humans.

L'objectiu d'aquestes normatives és ajudar la UE a assolir la seva meta de "Visió Zero", que consisteix en aconseguir zero morts i ferits greus a les carreteres europees per a l'any 2050. Les noves característiques de seguretat activa que esdevindran obligatòries inclouen:

1. Senyal d'aturada d'emergència: Un llum de fre intermitent que indica als altres usuaris de la carretera que el vehicle està reduint la velocitat ràpidament o frenant bruscament.


2. Sistema de monitoratge de la pressió dels pneumàtics: Un sistema que supervisa la pressió dels pneumàtics i informa al conductor en temps real sobre qualsevol pèrdua de pressió.


3. Assistència intel·ligent de velocitat: Un sistema que monitora activament la velocitat i alerta al conductor si supera el límit de velocitat.


4. Sistema d'informació del punt cec: Un sistema que avisa el conductor de la presència de ciclistes o vianants prop del vehicle.


5. Sistema d'informació de moviment: Un sistema que adverteix el conductor sobre usuaris vulnerables de la carretera davant del vehicle abans d'iniciar la marxa o quan es condueix a baixa velocitat.


6. Facilitació d'instal·lació d'interlock d'alcohol: Un interfície estandarditzat que permet la instal·lació d'alcolocks, dispositius que impedeixen conduir si el conductor supera el límit d'alcoholèmia.


7. Detecció de fatiga i distracció: Sistemes de seguretat que avaluen l'estat d'alerta del conductor i avisen si detecten signes de fatiga o distracció.

Aquestes mesures es complementen amb normes de ciberseguretat que asseguren que tota l'arquitectura electrònica dels vehicles estigui protegida contra atacs cibernètics i virus informàtics, tant en operació com en actualitzacions de programari.

A més, les noves tecnologies digitals, com el "Smart Dash" de Scania, permeten als conductors gestionar de manera segura i eficient les diverses funcions de seguretat i altres característiques electròniques del vehicle. Aquesta iniciativa està alineada amb l'objectiu de liderar el transport segur i intel·ligent.

Les empreses de transport hauran d'adaptar-se a aquestes novetats per no només complir amb les normatives, sinó també per contribuir activament a la seguretat i eficiència a les carreteres.

Per a més informació, podeu llegir l'article complet a la pàgina web de Volvo Trucks: Les noves normatives generals de seguretat de la UE

https://www.volvotrucks.com/en-en/news-stories/insights/articles/2022/may/the-eus-updated-general-safety-regulations.html