La formació: el salvavides del sector logístic

Susagna Martinez Pujol
Oct 16, 2024Por Susagna Martinez Pujol

A partir del 2025, s'espera que el 50% de les oportunitats laborals en el sector logístic estiguin reservades per a persones amb titulacions de Formació Professional (FP), en comparació amb el 25% actual. Aquest canvi reflecteix la transformació que està experimentant el sector, impulsada per la digitalització i les noves tecnologies, que requereixen una mà d'obra més qualificada.

El sector de la logística i el transport s'ha convertit en un pilar fonamental per a l'economia global, representant el 8% del PIB d'Espanya i donant feina a més d'un milió de persones. Tanmateix, aquesta expansió ha evidenciat una preocupant realitat: la manca de personal qualificat per cobrir la demanda creixent de professionals amb habilitats tècniques.

El desafiament de la digitalització i la manca de joves en el sector

Segons Francisco Aranda, president de UNO Logística, el sector logístic encara una mancança important de professionals formats, especialment en rols tècnics com especialistes en blockchain, anàlisi de dades i programació al núvol. Aquestes noves competències són essencials per gestionar la transformació digital del sector. A més, la falta de joves interessats a ingressar en àrees com el transport per carretera agreuja la situació, amb una demanda estimada de 20.000 transportistes només a Espanya.

Una solució a aquest problema seria l'impuls d'un pla educatiu específic, amb més finançament públic per a la FP. Actualment, formar-se com a transportista pot costar més de sis mil euros, una barrera econòmica que dissuadeix molts joves d'accedir a aquesta professió.

Formació professional: la clau per al futur

Segons dades de UNO Logística, la modernització dels cicles formatius ha millorat l'oferta educativa, però encara és insuficient per cobrir les necessitats d'un sector en creixement. La inversió en formació no és només un "cost", sinó una inversió amb retorn multiplicat, tal com subratlla Aranda, destacant la necessitat d'una major implicació tant de l'Estat com de les empreses en aquesta àrea.

Silvia Jimeno, professora de gestió de magatzems al grup Aranda Formació, reforça aquesta idea, assenyalant que la formació és essencial per garantir una logística eficient i segura. Els certificats de professionalitat com el de nivell 3 preparen els estudiants per gestionar eficaçment els magatzems, des de la distribució de l'espai fins a la seguretat en el maneig de maquinària. Això no només millora la productivitat, sinó que també redueix el risc d'accidents laborals, un aspecte crític en aquest sector.

Grupo Retrato de Personal del almacén de distribución, vista de ángulo bajo

Un futur amb més oportunitats

El creixement del sector logístic ha augmentat la demanda de professionals qualificats, amb moltes empreses, com Amazon, necessitant personal format per gestionar grans volums de comandes. Segons Jimeno, molts estudiants troben feina ràpidament després de completar el curs, i cada cop més dones estan ingressant al sector, especialment en àrees de gestió que no requereixen un gran esforç físic.

Amb una demanda creixent de formació i un increment previst del 60% en el nombre d'alumnes per al 2025, la FP es consolida com la clau per garantir un sector logístic eficient i preparat per afrontar els reptes tecnològics del futur.

#FormacióLogística #OportunitatsLaborals #FP #LogísticaDelFutur #FormacióProfesional