França Relaxa els Controls als Camions: Un Joc Perillós a l'Ombra de la Seguretat

Susagna Martinez Pujol
Aug 17, 2024Por Susagna Martinez Pujol

Sembla que a França hi ha un moviment subtil, gairebé imperceptible, però que podria tenir conseqüències devastadores per al sector del transport. Estem parlant de la reducció dràstica dels controls a camions, una decisió que alguns podrien veure com una simple mesura d’eficiència, però que amaga molt més del que ens volen fer creure.

Darrere de titulars aparentment inofensius, com els publicats a "Le Bulletin des Transports et de la Logistique", s’oculta una realitat inquietant: la disminució constant dels agents d’inspecció. Amb només 380 inspectors per vigilar el trànsit de camions a tot el país, França es queda en una posició compromesa si la comparem amb països com Romania, que amb menys trànsit manté una plantilla més gran d’inspectors. Per què un país com França, que històricament ha estat un pilar en la regulació del transport, decideix afluixar el control just ara?

No ens equivoquem, això no és només una qüestió de pressupost retallat o de falta de recursos. La retirada de la policia i la gendarmeria del suport a la Dreal fa pensar que hi ha altres forces en joc. És com si algú, en algun lloc, estigués treballant per crear una zona de penombra on les lleis són difuses, on els conductors que respecten les normes queden desprotegits i on els menys escrupolosos poden actuar amb impunitat. Tornar-se còmplice d’aquesta situació podria ser un error fatal.

Per als transportistes que han lluitat per un tracte just i per condicions de treball segures, aquesta nova realitat podria ser un cop baix. Amb menys inspeccions, no només es corre el risc de més abusos, sinó que es posa en perill la salut i el benestar dels conductors. L’absència de controls adequats és un camí directe cap a torns més llargs, condicions laborals inacceptables i, en última instància, un augment dels accidents.

Aquesta disminució aparentment inofensiva en els controls podria ser només la punta de l'iceberg. No podem permetre que la seguretat i la dignitat laboral es sacrifiquin en nom de l'eficiència. Mantingueu els ulls oberts i no us deixeu enganyar per les aparences: el que està en joc és molt més del que sembla.

I tu, què en penses d'aquest gir en la política francesa? Comparteix la teva opinió, abans que la realitat que s'amaga sota aquesta decisió ens esclati a la cara.